Aktiviteter

Arrangementer

 

Vi afholder traditionen tro Allehelgen arrangementer, da det er et oplagt tidspunkt sammen at mindes vores egen og andres dødelighed.

Vi er så heldige at kunne tilbyde to fysiske arrangementer, der foregår i Jylland og på Sjælland.

Allehelgen i Alken (Jylland)

I selskab med tre oplægsholdere sætter vi fokus på nutidige ritualer til at forholde sig til døden.

 Vi byder velkommen med kaffe/te og kage, imens vi lytter til ‘Egen dødsforberedelse’ v. Benjamin Würtz Rasmussen (præst). ‘Afskedsritualer i kristen kultur’ v. Henriette Mortensen (bedekvinde) og Ritualer til døden og livet’ v. Dorthe Refslund Christensen (forsker).

Arrangementet foregår søndag d 7.11 KL 14.30-17.00. 

Yderligere oplysninger og tilmelding til arrangementet findes her

‘Dinner & Death’ KU.BE, Frederiksberg (Sjælland)

Her spiser vi middag i samvær med kunstnere, som har forholdt sig til døden gennem deres skabende virksomhed.

Mød digter Naja Marie Aidt, sangerinde Kira Skov og fotograf Klaus Bo, der inddrager publikum i deres værker og stimulerer til samtale om døden og det at mindes sine kære i kraft af kunstværker. 

Hanne Bess Boelsbjerg er aftenens værtinde.

Arrangementet afholdes 1.nov. kl.18.00-21.00.

Yderligere oplysninger og tilmelding til arrangementet findes her.

Online foredrag

ONLINE FOREDRAG afholdes månedligt en mandag aften. I efteråret er der fokus på at miste et barn og selv at vide af, at man skal dø som barn eller ungt menneske.

Vi starter med et foredrag af jordemoder og forsker Dorte Hvidtjørn, som fortæller om, hvordan de på Afsnit for Tab på Aarhus Universitets hospital arbejder med at støtte forældre, der mister deres spædbarn.

Foredraget “Når nybagte forældre mister” kan genses her.

Næste foredrag afholdes mandag d.8.nov. kl.19.30.

Her holder Hospitalspræst Elisabeth Rokkjær Hammer oplægget:

Hvordan taler vi om døden med børn og unge, der er livstruende syge? “Hvor tror du jeg kommer hen når jeg dør” (pige, 11år).

Ud fra sine mangeårige erfaring med at bedrive sjælesorg blandt indlagte børn og unge, der ved af,a t de er døende, beskriver Elisabeth, hvad det har af betydning for familien at få talt sine dødsforestillinger igennem – både for, hvordan de håndterer sygdomsforløbet og den efterfølgende sorgproces.  

Foredraget “Hvordan taler vi om døden…” kan genses her.

 

Tidligere foredrag har omhandlet, hvordan vi som enkelt personer og som samfund forholder os nærværende til døden.

Ph.d.-studerende i Visuel Antropologi Kenni Hede, har talt om, hvordan det at tage afsked med en af sine nærmeste under de restriktioner, som COVID-19 har medført.

Antropolog Jeanette Lykkegård har talt om sin forskning blandt en af nomadestammerne i Sibirien, hvor man syr sin egen dødsdragt hele livet – men lader den blive færdiggjort af andre, når man dør.

Religionsforsker Hanne Bess Boelsbjerg har også talt om sin forskning blandt uhelbredeligt syge kræftpatienter, og hvad det betyder at tro på et liv efter døden, når man går den i møde.

International sygeplejerske og forsker Birgit Westphal Christensen fortalte erfaringsnært om vigtigheden af at samtale om døden for både at kunne leve og dø bevidst.

Kunstner Birgitte Mote har afholdt workshop i, hvordan man kan videregive sin kærlighed i form af gaver til den afdøde – gennem kreative produkter man selv har lavet.

Gense flere af de afholdte foredrag på ‘Nærvær med Døden’s YouTube kanal her.

 

Podcast