Fysiske foredrag

Afholdelse af Dinner med Døden

Den danske dødskultur er præget af at mangle et sprog for de oplevelser, der knytter sig til det at have døden tæt inde på livet; om man er alvorligt syg eller lige har mistet.

Heldigvis giver kunsten, musikken og litteraturen mulighed for at udtrykke, hvordan det opleves at have døden tæt på.

Derfor inviterer Foreningen i samarbejde med KU.BE til endnu et kunstnerisk arrangement, hvor dygtige og modige kunstnere skaber et samtalerum, så man sammen forholder sig åbent og reflekterende til døden.

På baggrund af en bevilling fra Frederiksbergfonden ser vi frem til igen at indbyde til en inspirerende aften, hvor vi kan spise sammen og i fællesskab forholde os til, hvordan kunsten kan være med til at give os et sprog for de oplevelser, vi hver især har med døden.
Vi planlægger at næste aften foregår med kunstner Helene Nymann, der arbejder med materielle former for at danne minder, bl.a. om vores nærmeste. Med udgangspunkt i antikke hukommelsesteknikker og performance art sætter hun fokus på, hvordan vi lige nu kan skabe minder for fremtiden. Dernæst håber vi, at musikeren Bisse vil spille et uddrag af sine nyeste sange om det at gå bort og efterlade minder til andre. Slutteligt håber vi atforfatter og journalisten Puk Quortrup vil læse op fra sin bog ”Ind i en stjerne”, som går helt tæt på det at miste faren til sit ufødte barn.
Arrangementet foregår på KU.BE på Frederiksberg. Det sker fredag d.24.marts 2023 fra kl.18.30.
Vi linker til tilmelding, når det bliver muligt.

For deltagernes beskrivelse af det forrige arrangement, læs med her:

Allehelgen i Alken

Foreningen Nærvær med Døden var vært for en foredrags- og debataften i Alken Mejeri.

Arrangementet blev flyttet fra d. 1. november grundet Folketingsvalget. I stedet markerede vi ’De dødes fest’ torsdag d.17.nov. Aftenen startede kl. 19, hvor to lokale ildsjæle delte ud af deres erfaringer og oplevelser med at leve med bevidsthed om døden og tabet som et menneskevilkår. Det var sognepræst i Dover, Alling og Tulstrup sogne, Benjamin Würtz Rasmussen fra Tulstrup, og Tor Birk Trads, fotojournalist fra Svejstrup.

Benjamin Würtz Rasmussen tog udgangspunkt i den danske teolog Niels Henrik Gregersen. Gregersen siger om evigheden, at enten findes den, eller også findes den ikke. Hvis den findes, så findes den ikke bare efter livet, så må vi allerede nu leve et liv med evighed i. Det har afgørende betydning for, hvordan vi taler om og forstår døden og det at miste et menneske, vi er tæt knyttet til. Det er noget af det, Benjamin inddrog i sit samtaleoplæg.

Tor Birk Trads fortalte om hvordan meget gamle mennesker forholder sig til døden. Han har som fotojournalist gennem to år besøgt, interviewet og fotograferet otte ældre mennesker over 90 år. Og talt med dem om livets sidste fase for at blive klogere på, hvad det vil sige at være mæt af dage. Det har resulteret i fotobogen “Til mine dages ende”, som han viste billeder fra og som han brugte til at fortælle om sit møde med de gamle.

Der var tid til kaffe og debat undervejs. Alle fremmødte biddrog til en spændende og hyggelig aften, hvor vi sammen talte og tænkte over livets uundgåelige afslutning, og hvordan vi kan forholde os til den.

d
<a href=”https://www.freepik.com/%22%3Edesigned by Senivpetro – Freepik.com</a>